2.3 Leefomgeving en Veiligheid
Wat is de bedoeling van dit programma?
Leefomgeving
De openbare ruimte is onze woon-, werk- en leefomgeving en daarmee van groot belang voor inwoners, ondernemers en bezoekers van Nieuwegein. Wij streven ernaar de openbare ruimte toegankelijk en aantrekkelijk te maken en te houden voor huidige en toekomstige generaties – jong en oud – als omgeving om in te wonen, recreëren en werken. We behouden en versterken de kwaliteit van de openbare ruimte en stellen de gebruiker en of functie centraal. We doen dat samen met inwoners, gebruikers, partners.
Veiligheid
Nieuwegein is een gevarieerde en veilige stad, waar de huidige en volgende generaties graag zijn. Samen met wijkbewoners, ondernemers en partners vergroten wij bewustwording en de weerbaarheid en verbeteren wij de sociale en fysieke veiligheid.
Relatie met andere programma's
‘ Leefomgeving’ heeft een belangrijke relatie met het programma ‘Wonen en Economie’ waar het gaat om de thema's Betere Buurten, (betaald) parkeren, spelen, Omgevingswet, Actieplan geluid, afval, duurzaamheid. En met het programma ‘Vrije tijd’ als het gaat om spelen en sport en bewegen.
Verder willen we ook de aandacht voor het omgaan met hemel- en afvalwater onder ontwikkelaars en inwoners vergroten. Hiervoor gebruiken we de instrumenten geschreven op de omgevingsprogramma’s ‘Duurzaam Bouwen: Woningbouw 2022‘ en ‘Klimaatadaptatie 2023-2026: Samen klaar voor klimaatverandering’. Op deze wijze dragen wij zorg voor goede en voldoende voorzieningen op het gebied van riolering en waterhuishouding, die goed te beheren zijn.
Aanpak Leefbaarheid en Veiligheid
We werken aan de aanpak voor de opgaven in de centrale as, in het kader van het programma Leefbaarheid en Veiligheid. Vanuit dit programma bieden wij langjarige inzet om zo de leefbaarheid en veiligheid in de buurten te verbeteren, het perspectief voor de jeugd te vergroten en voor onze inwoners bestaanszekerheid te vergroten. Dit doen wij als gemeente niet alleen, maar wij werken hier vanuit een samenwerkingsalliantie met verschillende organisaties in de stad.
Domein overstijgende veiligheidsthema's
Veiligheidsthema’s zijn vaak domein overstijgend. Overlast en criminaliteit is onder andere zichtbaar in de buitenruimte en raakt daarom aan de programmaonderdelen van het Programma Wonen en Economie. Hierbij zijn de Omgevingswet, aansluiting bij de omgevingsplannen en een gezond ondernemersklimaat belangrijke elementen.
We zien dat criminaliteit ook steeds meer digitaal plaatsvindt. Dit vraagt continu alert zijn van ons als gemeente en het bewust en weerbaar maken van onze inwoners en ondernemers. Dit veiligheidsthema komt terug in het programma Bedrijfsvoering waarbij een focus ligt op het op orde houden van de eigen digitale veiligheid.
Een bijzonder aandachtspunt is de relatie met het Programma Versterking Eigen kracht, ondersteuning en bescherming waar met name op de thema's huiselijk geweld/kindermishandeling, complexe multiprobleemgezinnen en preventie van jeugdcriminaliteit een integrale aanpak nodig is. Het versterken van de verbinding tussen veiligheid en zorg is een prioriteit uit het integraal veiligheidsplan. Vroegtijdig signaleren en inzetten van interventies kan helpen om te voorkomen dat complexe zorg casuïstiek escaleert. Het ontwikkelen van een intensievere samenwerking moet leiden tot een effectievere aanpak.
Daarnaast is er ook een relatie tussen het thema gezondheid en veiligheid met betrekking tot preventie drugsgebruik. Naast de nadelige gezondheidseffecten van drugsgebruik, draagt de drugsgebruiker ook bij aan het in stand houden van criminaliteit. Een belangrijk speerpunt is het voorkomen dat Nieuwegeinse jeugd in de drugscriminaliteit belandt.
Wat doen we samen?
Leefomgeving
U10
Via de U10-bestuurstafel mobiliteit werken we aan de uitvoering van de doelen uit de ‘Mobiliteitsvisie grootstedelijk Utrecht’:
• Kiezen voor het verantwoord accommoderen van de mobiliteitsgroei.
• Kiezen voor de meest geschikte vervoerwijze per gebied.
• Kiezen voor kwaliteit voor de fietser.
• Kiezen voor kwaliteit voor de OV-reiziger.
• Kiezen voor een gezamenlijke aanpak van leefbaarheid en bereikbaarheid bij de grote weg. projecten als Ring Utrecht, noordelijke Randweg Utrecht (NRU) en aanpak A27.
Daarnaast wordt ook de regionale inzet richting het Rijk veelal via de U10 verricht.
Coöperatie ParkeerService
Onze gemeente is één van de 13 leden van de Coöperatie ParkeerService. ParkeerService verzorgt in onze stad een groot deel van de operationele zaken met betrekking tot het betaald parkeren. De omvang van dit dienstenpakket worden ieder jaar vastgelegd in een Uitvoeringsovereenkomst. Dit betreft zowel afspraken over de werkzaamheden als de bijbehorende kosten. In 2024 stijgen de kosten van de Uitvoeringsovereenkomst met 9%. In beperkte mate vanwege oeen uitbreiding van het dienstenpakket maar vooral vanwege de gestegen kosten voor onderhoud en personeel.
Afval en grondstoffen
We werken samen met RMN en de andere RMN-gemeenten aan het verbeteren van de inzameling van afval en grondstoffen en aan een toekomstbestendige organisatie. Ook werken we samen met de AVU (Afvalverwijdering Utrecht). Dit is een gemeenschappelijke regeling die de contracten regelt voor het verwerken van afval en grondstoffen.
Riolering en water
Het (afval)watersysteem houdt niet op aan de gemeentegrenzen en daarom werken we regionaal samen in het Netwerk Water & Klimaat. De partijen van het netwerk zijn het waterschap Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, 14 gemeenten, de provincie en de Veiligheidsregio. Belangrijke thema’s zijn de opgave als gevolg van de klimaatverandering, duurzaamheid en kostenbesparing.
Veiligheid
Het waarborgen en vergroten van de veiligheid binnen Nieuwegein, kan niet zonder samenwerking met lokale, regionale en landelijke partners.
Een voorbeeld van een lokale integrale aanpak is de Aanpak Nypels. Vanuit de uitgangspunten 'Anders doen op het Nypelsplantsoen' en 'dat doen wat nodig is' zetten we samen met onder andere Woonin, politie, stichting JoU en Geynwijs in op leefbaarheids- en veiligheidsvraagstukken rond het Nypelsplantsoen.
Maar, criminaliteit stopt niet bij de gemeentegrenzen. We zetten daarom in op goede samenwerking met onze buurgemeenten en regionale/landelijke partners zoals Bureau RVS, RIEC en het Landelijk Bureau Bibob. In het kader van het programma leefbaarheid en veiligheid en preventie met gezag wordt er intensiever samengewerkt met gemeente Utrecht en Lelystad en met het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Ook is de gemeente Nieuwegein één van de deelnemers in de gemeenschappelijke regelingen van de Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Utrecht en de Veiligheidsregio Utrecht (VRU). De RUD voert taken uit op het gebied van vergunningverlening, toezicht en handhaving.