2.4 Vrije tijd
Wat is de bedoeling van dit programma?
Wij dragen eraan bij dat inwoners in Nieuwegein zich zinvol en gezond kunnen ontspannen, in hun vrije tijd van alles kunnen ondernemen en anderen kunnen ontmoeten. Zaken als sport, cultuur, erfgoed, evenementen en recreatie dragen bij aan de sociale samenhang en een prettig leefklimaat. Met behulp van de Stadspas maken wij deze activiteiten voor een zo groot mogelijke groep beschikbaar. Onze ambitie is dat Nieuwegein een stad is die bijdraagt aan de behoeften van onze inwoners; een stad waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, energie hebben en ruimte voelen om met elkaar iets te ondernemen en voor elkaar iets te betekenen. Een nuttige en prettige vrijetijdsbesteding speelt daarmee een belangrijke rol in het welbevinden van onze inwoners en draagt bij aan het versterken van de eigen kracht.
Relatie met andere programma's
Het programma Vrije Tijd en het programma Versterking Eigen Kracht, Ondersteuning & Bescherming vormen de hoofdmoot van het sociaal domein. In de vernieuwde Koers Sociaal Domein hebben wij dit verder uitgewerkt. De thema's Vrije Tijd en Versterking Eigen Kracht zijn belangrijke pijlers voor een basis sociale infrastructuur.
Met het programma Vrije Tijd ligt de samenwerking op de mogelijkheden voor mensen om elkaar te ontmoeten, om energie te hebben door een zinvolle vrijetijdsbesteding en de ruimte hebben en voelen om iets met elkaar te ondernemen. Een nuttige en prettige vrijetijdsbesteding draagt bij aan het versterken van de eigen kracht van onze inwoners.
Cultureel erfgoed komt zowel aan de orde in het programma Wonen en Economie als in Vrije Tijd. De publiekrechtelijke aspecten en de relatie wetgeving/verordeningen komen terug bij het programma Wonen en Economie. De beleving door inwoners, toeristen en recreanten in het programma Vrije Tijd.
Gezondheid heeft een relatie met veel programma’s. Het is een belangrijk onderwerp in de Omgevingsvisie, de Betere Buurtenaanpak en de Regiodeal Vitale Wijken (Batau-Noord), waar aandacht is voor een gezonde leefomgeving. Veel zaken hebben effect op de gezondheid van mensen en gezondheid in de brede zin is vaak een basis om optimaal mee te kunnen doen in de samenleving.
De ambitie om het openbare gebied aantrekkelijker en uitdagender te maken voor spelen, sporten en bewegen, heeft een relatie met het thema Leefomgeving van het programma Leefomgeving & Veiligheid en het programma Vrije Tijd. Het gaat dan om het met plezier gebruik kunnen maken van en betrokken zijn bij de openbare ruimte en een stad zijn die kwalitatief goede en voldoende voorzieningen en groen biedt om te kunnen recreëren, ondernemen en te verplaatsen of verblijven. De inhoudelijke aspecten van sportaccommodaties maken onderdeel uit van het programma Vrije Tijd. Voor wat betreft de optimalisatie van onderwijshuisvesting & sportaccommodaties geldt dat dit beschreven is in het programma Versterken Eigen Kracht, Ondersteuning & Bescherming (inclusief financiële aspecten).
Wat doen we samen?
Veel van de activiteiten van het programma Vrije Tijd worden uitgevoerd door organisaties of instellingen die van de gemeente een financiële bijdrage ontvangen. Bij de verenigingen, instellingen en organisaties die bijdragen aan de doelstellingen van het programma Vrije Tijd zijn veel vrijwilligers actief.
We werken samen met partners als DE KOM, bibliotheek De Tweede Verdieping, Verbindion, sportverenigingen, Museumwerf Vreeswijk, Museum Warsenhoeck, Kunst Centraal en Recreatieschap Stichtse Groenlanden. Met eigenaren en gebruikers van forten en waterwerken en via het Pact van Ruigenhoek (een samenwerkingsverband van provincie, waterschappen, gemeenten, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten) zetten we ons in voor het behouden, ontwikkelen, verbinden en recreatief benutten van het Unesco Werelderfgoed Hollandse Waterlinie in Nieuwegein.
Daarnaast werken we in het kader van stadspromotie samen met bijvoorbeeld het Regionaal Bureau voor Toerisme Heuvelrug & Vallei, Utrecht Marketing en Visit Gooi en Vecht. Met deze partners brengen we vier keer per jaar de Utrechtse Regio Recreatiekrant uit, waarbij we lokale partijen betrekken. Daarnaast zijn we aangesloten bij de regionale marketingorganisatie Visit Utrecht Region en vervullen we een actieve rol hierbinnen als die past bij de ambities en wensen van Nieuwegein. Ook werken we samen met het Utrechtse Routebureau, die de wandel- en fietsroutenetwerken en knooppunten onderhoudt en beheert.