Thema Veiligheid

Ambitie 1: Voorkomen van criminaliteit, dreigende openbare ordeverstoringen en overlastgevende situaties.

Wat willen we bereiken?

De gemeente is benaderbaar, betrouwbaar en zichtbaar in de stad aanwezig om bij te dragen aan een veilige omgeving. Mede op basis van cijfers en ontwikkelingen handelen we samen met onze (veiligheids-)partners (bijvoorbeeld de politie en het Openbaar Ministerie), inwoners en ondernemers proactief om de stad veilig te houden en veiliger te maken. De samenwerking met onze (veiligheids-)partners is hecht en goed, waarbij het gezamenlijk vergroten van de bewustwording en weerbaarheid van professionals, inwoners en ondernemers centraal staan.

In 2024 stellen we een nieuw Integraal Veiligheidsplan vast. Voorafgaand aan het opstellen van het IVP halen we bij onze inwoners, interne en veiligheidspartners op wat voor hun prioriteiten zijn op het gebied van veiligheid en deze informatie gebruiken wij als input voor het opstellen van het IVP. We stellen het IVP op waarbij wordt aangesloten bij de in 2023 vastgestelde prioriteiten in de regionale veiligheidsstrategie (RVS): georganiseerde ondermijnende criminaliteit, digitale veiligheid en cybercriminaliteit en maatschappelijke onrust.

We voeren een pilot uit met cameratoezicht op een hotspot om criminaliteit of overlast te voorkomen op het moment dat er zich een situatie voordoet die past binnen de kaders voor het inzetten van tijdelijk cameratoezicht.

Doelstelling(en):

1.

De kans op georganiseerde ondermijnende criminaliteit in de gemeente is steeds kleiner.

2.

De kans dat jongeren in de (drugs)criminaliteit belanden of hierin verder afglijden is steeds kleiner.

3.

De weerbaarheid van inwoners en ondernemers in Nieuwegein tegen digitale en gedigitaliseerde criminaliteit is zo groot mogelijk.

4.

We beschermen (met de aanpak woonfraude) de bestaande woningvoorraad, eerlijke woonruimteverdeling en betere doorstroming.

5.

We hebben minder overige soorten criminaliteit, dreigende openbare ordeverstoringen en overlastgevende situaties.

Wat gaan we daarvoor doen?

Activiteiten 2024

D1-A1

We organiseren gerichte (bewustwordings)trainingen en bijeenkomsten voor medewerkers over georganiseerde ondermijnende criminaliteit.

D1-A2

We investeren in de bewustwording omtrent georganiseerde ondermijnende criminaliteit van onze maatschappelijke partners, zoals inwoners, ondernemers en partnerorganisaties, hoofdzakelijk door middel van verschillende voorlichtingen.

D1-A3

Ons bestuurlijk instrumentarium wordt versterkt door onze APV en bestaand beleid up to date te houden en nieuw beleid te ontwikkelen. Zo breiden we ons mensenhandelbeleid uit met beleid over arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting en voeren wij dit beleid uit.

D1-A4

Met gebiedsgerichte en branchegerichte controles intensiveren we onze integrale aanpak van georganiseerde ondermijnende criminaliteit.

D1-A5

We onderzoeken het gebruik van een analysetool als instrument in de aanpak van ondermijning om een gezond en veilig ondernemersklimaat te behouden.

D2-A1

Er wordt zowel bij interne als externe samenwerkingspartners breed ingezet op het vergroten van awareness binnen het onderwijs, thuis, vrije tijd en werk & inkomen.

D2-A2

We ontwikkelen en implementeren een actiegerichte maatwerk aanpak, de zogenaamde Top N gericht op jonge aanwas en doorgroeiers.

D2-A3

Wij brengen ons beeld op orde en verstevigen onze informatiepositie inzake Jonge Aanwas/ doorgroeiers, onder andere door:

  • Het continueren van de pilot ‘Signaalpunt Potentiële Jonge Aanwas’;
  • Signalerende functies in wijken en buurten op orde te hebben (jeugdboa, Jongerenwerk jeugd en veiligheid, wijkagent jeugd);
  • Registreren van signalen.

D2-A4

We onderzoeken hoe we in samenwerking met onze partners een aanpak criminele families kunnen opzetten.

D2-A5

Wij ontwikkelen interventies gericht op de thuissituatie die bijdragen aan het voorkomen van Jonge Aanwas. Deze interventies zijn gericht op het vergroten van ouderbetrokkenheid, een gezinsgerichte maatwerk aanpak, ‘Moedertraining’ en het investeren in burgerschapskunde in brede zin.

D2-A6

Wij ontwikkelen en continueren interventies gericht op het onderwijs die bijdragen aan het voorkomen van Jonge Aanwas. Voorbeelden van deze interventies zijn:

  • Convenant School & Veiligheid (start met VO-scholen)
  • Alleen jijzelf bepaalt wie jij bent (start op het Oosterlicht College)
  • Ontwikkelen onderwijscurriculum met onder andere Halt, JINC, enz.

D3-A1

Voor de geprioriteerde doelgroepen (jongeren, ouderen en ondernemers) worden interventies en campagnes ingezet als Hackshield, voorlichtingsfilms, nieuwsbrieven en bijeenkomsten.

D3-A2

Communicatie uitingen om bewustwording te creëren op thema’s, verschijningsvormen en weerbaarheid.

D4-A1

We vervolgen onze pilot Woonfraude. In een afgebakend gebied kijken we naar leegstand en overbewoning (verkamering).

D4-A2

Naast de pilot Woonfraude starten we een integrale aanpak van andere soorten van woonfraude. We bereiden een plan van aanpak voor.

D4-A3

Bij woonfraude zoeken we nadrukkelijk de samenwerking op met ketenpartners, zoals de woningcoöperaties. Deze samenwerking zal in 2024 meer vorm krijgen.

D5-A1

We houden toezicht op de sekswerkbranche door controles uit te voeren gericht op de vergunde en onvergunde sector.

D5-A2

Binnen het team Openbare Orde en Veiligheid stellen wij capaciteit beschikbaar op het moment dat adequaat acteren benodigd is wanneer er zich onverwachts acute veiligheidsvraagstukken voordoen, bijvoorbeeld verhoogde dreiging op personen en/of objecten.

D5-A3

We ondersteunen en faciliteren initiatieven voor verbinding in de stad en verlevendigen daarvan. Daarnaast gaan we door met wijkgericht werken en inzet van wijknetwerken 2.0.

D5-A4

We voeren een pilot uit met cameratoezicht op een hotspot om criminaliteit en/of overlast te voorkomen op het moment dat er zich een situatie voordoet die past binnen de kaders voor het inzetten van tijdelijk cameratoezicht.

Deze pagina is gebouwd op 11/13/2023 12:02:08 met de export van 11/13/2023 11:45:58