Thema Leefomgeving

Ambitie 3: We zorgen voor minder druk op de bereikbaarheid, het verkeer in Nieuwegein verloopt veilig, vlot en comfortabel.

Wat willen we bereiken?

Mobiliteit
De Mobiliteitsvisie Nieuwegein 2030 (2021-067) is, tezamen met het bijbehorende Mobiliteitsprogramma Nieuwegein 2030 (2021-386), de gidslijn voor de uitvoer van mobiliteitsprojecten in de komende jaren. Het programma bevat een uitgebreid pakket aan maatregelen om de mobiliteit en bereikbaarheid van Nieuwegein de komende jaren te verbeteren. We willen dat zo veel mogelijk mensen gebruik maken van andere vervoersvormen dan de auto. In onze nieuwe ambities houden we rekening met de mobiliteitsbehoefte van de huidige bewoners.

In 2024 gaan we verder met de volgende tranche, met o.a. de eerste acties en projecten uit het uitvoeringsplan deelmobiliteit, realisatie van fietsstraten, inrichting van de eerste schoolzone in de omgeving van basisschool De Groenling en de (voorlopige) voltooiing van de doorfietsroute IJsselstein-Nieuwegein-Utrecht.

City
Om de bezoekers aan City een comfortabel, persoonlijk en veelzijdig verblijf in City aan te bieden is de goede bereikbaarheid van City met verschillende vervoersvormen van groot belang. We zorgen ervoor dat City met verschillende vervoersvormen snel, comfortabel en veilig te bereiken is vanuit alle wijken en de regio en dat het vervoersmiddel goed geparkeerd kan worden. We stimuleren daarbij het gebruik van andere vervoersmiddelen dan de auto. Dat vermindert de druk op de bereikbaarheid, verbetert de gezondheid en vergroot de duurzaamheid. Tegelijkertijd houden wij oog voor de regionale functie van de binnenstad.

Wegen
Het doel van het wegennet is om het verkeer veilig, vlot en comfortabel te laten doorstromen.
De focus bij wegen is drieledig. Allereerst is er de voorbereiding en de uitvoering van een aantal, voor een deel al lopende, (grootschalige) asfaltwerkzaamheden die gebaseerd zijn op het beheerplan wegen. Daarnaast continueren we de volgende stap in de ontwikkeling naar een meer buurtgerichte aanpak van het wegonderhoud. Dit houdt in dat we ook in 2024 het groot onderhoud aan de elementenverhardingen samenvoegen tot één groot totaalproject waarin we een aantal buurten aanpakken.
Tenslotte gaan we in samenwerking met team Groen en Klimaatadaptatie het verhardingsareaal verkleinen door op een aantal plaatsen verharding om te vormen naar groen.

Kunstwerken
Civiele kunstwerken zorgen voor een goede doorstroom van verkeer over land of water. Iedereen die door Nieuwegein "reist", of het nu gaat  om wandelen, met de fiets, de auto of de boot, maakt gebruik van de civiele kunstwerken in Nieuwegein, zowel voor economische als recreatieve doeleinden.
Onderhoud heeft als doel om de civiele kunstwerken in optimale conditie te houden. Het betreft het uitvoeren van eenmalige werkzaamheden om de civiele kunstwerken in degelijke staat te brengen zodat ze voldoen aan de gestelde eisen.
We voeren de werkzaamheden conform het beheerplan civieltechnisch kunstwerken  2024-2027. Daarnaast zijn er een aantal bijzondere projecten te weten het groot onderhoud aan de Kademuur in Vreeswijk en de vervanging van de brugbedienpost voor op afstand bediende bruggen.

Openbare verlichting
Het doel van de openbare verlichting is om optimaal bij te dragen aan de verkeersveiligheid, sociale veiligheid en de leefbaarheid van de openbare ruimte. Het beheer  en onderhoud van de bestaande openbare verlichting is in Nieuwegein geregeld middels een leasecontract. Dit contract loopt in 2024 af. In 2024 gaan we verder met het verledden van de openbare verlichting conform de leaseovereenkomst en voeren een aantal speciale projecten uit te weten het groot onderhoud aan de speciale lichtmasten in Vreeswijk en een deel vervanging van de openbare verlichting in de Binnenstad. Eind 2024 moeten we een nieuwe partij voor het beheer en onderhoud van de openbare verlichting contracteren.

Doelstelling(en):

1.

Nieuwegein is goed bereikbaar.

2.

In Nieuwegein staan naar behoefte elektrische laadpalen met daarbij  een concurrerende prijsgarantie voor de gebruikers.

3.

Groei aandeel andere vervoersvormen is groter dan groei aandeel auto. Onder andere doordat we goede faciliteiten hebben voor fietsers en openbaar vervoer.

4.

Het onderhoud van de openbare verlichting is goed geregeld.

Wat gaan we daarvoor doen?

Activiteiten 2024

D1-A1

We gaan de bushaltes beter ontsluiten voor de fiets en we gaan de mogelijkheid van fiets parkeren in City en bij de OV uitbreiden.

D1-A2

Als onderdeel van het actieplan deelmobiliteit wordt een pilot deelmobiliteit ter bestrijding van vervoerarmoede uitgevoerd.

D1-A3

We starten met de uitvoering van mobiliteitshubs in de wijk waar inwoners van Nieuwegein kunnen kiezen uit een deelauto of een deelfiets of in kunnen stappen in het OV.

D1-A4

We brengen met een communicatiecampagne deelmobiliteit inwoners op de hoogte van de mogelijkheden van deelmobiliteit.

D1-A5

Om zicht te krijgen op de mobiliteitsontwikkeling in Nieuwegein  starten we monitoring. We beginnen met de monitoring van het fietsgebruik.

D1-A6

Bij het uitvoeren van projecten in de openbare ruimte, leggen we (op basis van de in 2023 aangewezen potentiële locatie) fietsstraten aan.

D1-A7

We nemen deel aan het programma 'Ieder kind een fiets'.

D1-A8

We starten met de uitvoering van de nieuwe fietsroute richting Utrecht (kruising met de Richterslaan en fietsstraatinrichting van delen van de Mendes da Costalaan.

D1-A9

Een half jaar na start van de pilot ‘knip Batauweg’, voeren we een tussentijdse evaluatie uit. Op basis van de resultaten bepalen we of de pilot ongewijzigd wordt voortgezet, wordt aangepast of stopgezet.

D2-A1

We passen de beleidsregels met betrekking tot laadpalen (‘Beleidsregels openbare oplaadinfrastructuur elektrische voertuigen 2017’) aan op basis van de laatste (op de toekomst gerichte) inzichten en technische mogelijkheden. We verwerken hierin onder andere de onderwerpen ‘aanpak laadpaalkleven’, ‘kabelmatten’, ‘laadpleinen’, ‘snelladers’.

D2-A2

Wij streven ernaar om marktpartijen via MRA-E (‘Metropool Regio Amsterdam Elektrisch’: samenwerkingsverband tussen Flevoland, Noord-Holland en Utrecht) in Nieuwegein aan ons te binden die de laadpalen voor ons realiseren.

D3-A1

We realiseren een permanente fietsenstalling aan de zuidzijde van City.

D3-A2

We ronden het project ‘Bus halteert op rijbaan’ af. De volgende haltes worden omgebouwd: Gerbrandypark, Guido Gezellehove, Galecopperdijk, Herman Heijermanshove, Huis de Geer, Randijk , Oosterlicht college en Wattbaan.

D3-A3

Op basis van de mobiliteitsscan van Het Klooster werken we in samenspraak met provincie Utrecht en U-OV de maatregelen uit om de OV-bereikbaarheid van dit bedrijventerrein te verbeteren met ingang van de dienstregeling 2025.

D4-A1

We gaan de eerste – nog nader te bepalen – uitvoeringsacties van het nieuwe beleidsplan openbare verlichting oppakken.

Deze pagina is gebouwd op 11/13/2023 12:02:08 met de export van 11/13/2023 11:45:58