Thema Versterking eigen kracht

Ambitie 4: Nieuwegein is een inclusieve gemeente, waar iedereen zichzelf kan zijn en kan meedoen.

Ambitie 4: Nieuwegein is een inclusieve gemeente, waar iedereen zichzelf kan zijn en kan meedoen.

Wij willen een inclusieve stad zijn. In de inclusieve samenleving mag iedereen naar eigen behoefte meedoen en is dit ook mogelijk. Inclusie gaat over mogen en kunnen en kent de componenten 'samen leven' en 'toegang'. Samen leven gaat daarbij hoe je met elkaar omgaat, de openheid in houding naar elkaar. Toegang gaat over (fysieke/digitale) toegankelijkheid, ook over bijvoorbeeld begrijpelijke taal. Wij werken aan de verdere implementatie van het Uitvoeringsprogramma Inclusie Nieuwegein 2023-2026.

Doelstelling(en):

1.

We zijn een stad waar je gezien wordt, je jezelf mag zijn en kunt meedoen:

  • We zetten in op samen sterk zonder stigma.  We bevorderen destigmatisering ofwel negatieve typering in combinatie met sociale en maatschappelijke uitsluiting.
  • We willen een dementievriendelijke gemeente zijn.
  • We blijven bouwen aan de versteviging van het voorliggend veld zodat dit een bijdrage kan leveren aan de zelfredzaamheid van onze inwoners met een beperking, zoals de inzet van maatjes, vrijwillige vervoersdienst, netwerkversterking.

Wat gaan we daarvoor doen?

Activiteiten 2024

D1-A1

Vanuit de samenwerkingsagenda “Thuis in de wijk” organiseren we bewustwordings-bijeenkomsten stigma en zelfstigma rondom psychische kwetsbaarheid. De doelgroep is divers met onder andere vrijwilligers, buurtbewoners en het omliggende netwerk van de cliënt en een brede groep professionals van zowel woningbouwcorporatie, WIL en zorg partijen. Tijdens deze bewustwordingsbijeenkomsten maken inwoners (opnieuw) kennis met de signaleringskaart en krijgen zij handvatten in hoe zij met inwoners met een kwetsbaarheid kunnen omgaan en hoe zij hun rol als buur en wijkbewoner kunnen vervullen.

D1-A2

We geven trainingen ‘Dementievriendelijk’ zodat mensen meer handvatten hebben in de omgang van mensen met dementie. De trainingen worden gegeven door vrijwilligers en in samenspraak met Stichting Alzheimer Lekstroom.

Deze pagina is gebouwd op 11/13/2023 12:02:08 met de export van 11/13/2023 11:45:58