Thema Versterking eigen kracht

Ambitie 2: Inwoners vinden de weg naar informatie, ondersteuning en hulp op alle levensterreinen.

Ambitie 2: Inwoners vinden de weg naar informatie, ondersteuning en hulp op alle levensterreinen.

De gemeente en veel van haar maatschappelijke partners kunnen inwoners ondersteunen bij het op eigen kracht leven. Er is een diversiteit aan mogelijkheden beschikbaar om hierbij te helpen (zeker niet alleen de gemeente biedt hulp, er zijn tal van instanties die dat ook doen). Het is van belang dat inwoners hun weg weten te vinden naar informatie, ondersteuning en hulp die beschikbaar is.  Dit doen we -afhankelijk van wat nodig is- in het algemeen en ook meer gericht op specifieke doelgroepen.

We zetten bijvoorbeeld in op het vergroten van het bereik van minimaregelingen, inkomens-ondersteunende maatregelen en hulp bij financiële problemen. Zo wordt de Wegwijzer Geldzaken verder vormgegeven tot een platform waar informatie te vinden is over lokale, regionale en landelijke regelingen en over lokale organisaties waar inwoners om hulp kunnen vragen. We werken ook aan het vergroten van bekendheid onder inwoners dat de gemeente Nieuwegein is aangesloten bij de Nationale Schuldhulproute en Bereken uw Recht, waarmee zij ondersteuning kunnen krijgen bij het aanvragen van diverse inkomensondersteunende maatregelen. Voor het tegengaan van energiearmoede hebben wij in 2023 een plan van aanpak vastgesteld wat we verder uitvoeren.

In het kader van de Wet Inburgering 2021 voeren we Brede Intakes uit en maken we voor elke inburgeraar een Plan Inburgering en Participatie (PIP). Tijdens de inburgering voeren we voortgangsgesprekken met de inburgeraar en passen we het traject aan waar nodig. Na vaststelling van het PIP wordt de statushouder (inburgeraar) gelijk aangemeld bij de taalaanbieder voor een intake en een zinvolle (taal)start. Er is veel aanbod beschikbaar, van daaruit werken we door en bekijken we vanuit de inburgeraar wat er nodig is op het gebied van taal en (extra)ondersteuning. Waar mogelijk combineren we (leer) werken met taalonderwijs.

Specifiek voor jeugdigen en ouders, versterken we de focus in de toeleiding naar hulp door samen met hen komen tot een aanpak van/oplossing voor de hulpvraag vanuit de leefwereld en alle levensgebieden van de inwoner. De Lekstroomse sociale teams, waaronder Geynwijs, werken sinds de zomer van 2023  met het Plan Toeleiding, casusregie en afsluiting. We maken hierin actief gebruik van de kansen die dit plan biedt en ontwikkelen dit plan verder door met regionale deskundigheidsbevordering. Ook investeren we actief in de samenwerking met de Voordeur; het specifieke entree-team voor jeugdhulp met verblijf (gezinsvormen) van ‘de Combinatie’ (samenwerking van 4 jeugdhulpaanbieders) om jeugdhulp met verblijf te voorkomen, te verkorten en te verbeteren.

Doelstelling(en):

1.

We verbeteren kennis en vindbaarheid van vormen van (in)formele financiële ondersteuning voor mensen met een psychische kwetsbaarheid.

Wat gaan we daarvoor doen?

Activiteiten 2024

D1-A1

Via de samenwerkingsagenda “Thuis in de wijk” maken we een overzichtskaart voor begeleiders, maken we afspraken over een warme overdracht en een jaarlijkse workshop voor begeleiders.

Deze pagina is gebouwd op 11/13/2023 12:02:08 met de export van 11/13/2023 11:45:58