Thema Versterking eigen kracht

Ambitie 1: Inwoners zijn in staat op eigen kracht en gezond te leven

Ambitie 1: Inwoners zijn in staat op eigen kracht en gezond te leven

Om zoveel mogelijk zelfredzaam te zijn en op eigen kracht, goed en gezond te kunnen leven is de veerkracht van de samenleving van belang. Het versterken hiervan blijft een belangrijk thema. Samen met onze maatschappelijke partners en inwoners werken we hieraan. Hierbij hoort ook iets over hebben voor een ander en je inzetten voor elkaar. We stimuleren dat inwoners gebruik maken van hun netwerk, een netwerk opbouwen en iets voor een ander willen doen.

Om zelfredzaam te kunnen zijn, is het van belang goede voorzieningen te hebben. Daarom werken we binnen dit thema ook aan adequate onderwijshuisvesting. Dit is een belangrijke voorwaarde voor goed onderwijs. Veel scholen in Nieuwegein zijn circa 50 jaar oud, daarom werken we in het kader van Vitale Scholen aan (ver)nieuwbouw van onderwijsgebouwen de komende jaren. In 2024 werken we ook verder aan de kindcentra in Doorslag en Vreeswijk en starten we realisatie van tijdelijke en permanente huisvesting voor een nieuw basisschool voor de wijk Rijnhuizen.

Gezond leven is een thema dat mensen bespreken als ze zich veilig voelen en gaat leven als het concreet wordt. We werken daarom in verschillende wijken samen met inwoners en professionals aan gezondheidsagenda's en stellen deze samen op. Zo krijgen we gezamenlijk inzicht in de factoren die gezondheid beschermen en bevorderen in de wijk. Inwoners weten hoe zij eigen regie hebben op hun gezondheid en kunnen zo beter meedoen. Door de samenwerking tussen inwoners en professionals worden informatie- en kennislijnen tussen inwoners, initiatieven, wijkprofessionals en kennispartners versterkt. Dit is ook onderdeel van het omgevingsprogramma Gezondheid dat in het najaar van 2023 is vastgesteld. Aan dit programma wordt in 2024 verder uitvoering gegeven.

Daarnaast stimuleren we zorgaanbieders om in de individuele begeleiding meer voorzieningen in het voorliggend veld en het netwerk van de inwoner te integreren. We blijven daarom inzetten op een structurele samenwerking met en tussen organisaties in het voorliggend veld en de formele zorgaanbieders. Met de Meerjarenopgave Welzijn als kader, kijken we kritisch naar het welzijnslandschap met als doel overlap te voorkomen, ook als het gaat om subsidies die wij verlenen.

Met de Meerjarenopgave Welzijn als kader, kijken we kritisch naar het welzijnslandschap met als doel overlap te voorkomen, ook als het gaat om subsidies die wij verlenen.

Doelstelling(en):

1.

Onderwijshuisvesting en sportaccommodaties worden vernieuwd om te kunnen zorgen voor goed onderwijs.

2.

We werken aan een hartveilig Nieuwegein en optimaliseren een dekkend AED-netwerk met voldoende burgerhulpverleners.

3.

Jongeren worden gestimuleerd zelfbewuste en gezonde keuzes te maken als het gaat om middelengebruik, daarbij hebben we de focus op voorkomen en terugdringen van gebruik.

4.

We willen meer (kwalitatief) inzicht in de brede gezondheid van inwoners om gezondheidsverschillen te kunnen verkleinen.

5.

We willen mensen bereiken die eenzaam zijn en zetten in op het vinden van ouderen.

Wat gaan we daarvoor doen?

Activiteiten 2024

D1-A1

Per schooljaar 2024-2025 openen we de tijdelijke onderwijshuisvesting in Rijnhuizen. Voor de permanente onderwijshuisvesting in Rijnhuizen voeren we de planvorming verder uit.

D1-A2

We realiseren de tijdelijke sporthal die nodig is in het kader van de toekomst binnensportvoorzieningen en de vernieuwing van Sport- en Evenementencomplex Merwestein.

D1-A3

We starten met de planvorming voor vernieuwing van de basisscholen in Batau Noord en Batau Zuid. Ook starten we met de planvorming voor vernieuwing van het Anna van Rijn College.

D2-A1

In samenwerking met Stichting Hartslag en andere betrokken partners verkennen we de stand van zaken rondom het AED-netwerk en burgerhulpverleners in Nieuwegein. Vanuit onze faciliterende rol onderzoeken we samen met de partners of we het netwerk kunnen optimaliseren. Het streven is het aantal geregistreerde burgerhulpverleners minimaal gelijk te houden en het AED-netwerk in stand te houden.

D3-A1

We maken van preventie van drugs- en middelengebruik een speerpunt en focussen daarbij met name op de doelgroep jeugd en jongeren. We werken verder op basis van de uitkomsten van onder andere het rioolwateronderzoek door het KWR dat in 2023 wordt uitgevoerd. Dit mondt uit in een uitvoeringsprogramma preventie drugsgebruik.

D4-A1

We nemen deel aan een provinciale subsidie aanvraag bij ZonMw met als doel onderzoek doen naar en kennisvergaring over ontmoetingsplekken in de wijk. Deze uitkomsten bieden kwalitatieve inzichten in de werkzame bestandsdelen van formele en informele ontmoetingsplekken voor specifieke doelgroepen.

D4-A2

We ronden de gezondheidsagenda voor de wijken Jutphaas-Wijkersloot en Zuilenstein af met inwoners en professionals en starten de voorbereidingen voor de gezondheidsagenda in de volgende wijk op.

D5-A1

Vrijwilligers gaan op huisbezoek bij 75-plussers in de wijk Galecop. We zorgen voor verbinding met ontmoeting, vrijwilligers en activiteiten in de wijk. Ook breiden we de mogelijkheden uit van het aantal inwoners wat gebruik kan maken van welzijn op recept. Na evaluatie en bij voldoende succes onderzoeken we of we deze aanpak kunnen uitrollen naar andere wijken.

Deze pagina is gebouwd op 11/13/2023 12:02:08 met de export van 11/13/2023 11:45:58